LETONYA VATANDAŞLIK ALMA ŞARTLARI

Posted by Unknown on 13:15 with 1 comment
Avrupa Birliği oturum izni veya Avrupa Birliği vatandaşlık hakkı elde etmek isteyen Türk vatandaşlarının en çok ilgi gösterdiği üye ülkelerden biri olan Letonya’ nın oturma izni alma şartlarını daha önceki yazılarımızda ele almıştık. Letonya oturum izni şartlarını aşağıdaki linke tıklayarak detaylı olarak öğrenebilirsiniz.

(Letonya Oturum İzni Alma Şartları) .

Bu yazmızda ise Letonya oturma izni alma şartlarını yerine getirmek isteyen kişilerin aklını kurcalayan en  önemli sorulardan biri olan Letonya vatandaşlık hakkı elde etme konusunu ele alacağız. Öncelikle Türk yerel basını veya çeşitli forumlarda ele alındığı gibi Letonya oturma izni elde etme şartlarını gayrimenkul, repo yatırımı veya şirket kurma yoluyla yerine getiren bir kimsenin direk olarak Letonya vatandaşlığı elde etme hakkı kesinlikle yoktur. Avrupa Birliği vatandaşlığı ile aynı anlama gelen Letonya vatandaşlığı elde etme hakkı sadece belli prosedür ve şartları yerine getiren kişilere verilmektedir. Ekim 2013 itibariyle kabul edilen çifte vatandaşlık hakkı kanununa istinaden Letonya vatandaşlığı elde etmek isteyen kişiler ancak aşağıdaki güncel şartları yerine getirdikten sonra Letonya vatandaşlık başvurusu yapma hakkına sahiptirler.

  • 15 yaşını doldurmak.
  • Letonya Cumhuriyeti süresiz oturum iznine en az 5 yıl süreyle sahip olmak.
  • Letonya Cumhuriyeti oturum iznine sahip olunan süreler içerisinde Letonya sınırlarında daimi olarak ikamet etmek.  5 yıllık süresiz oturum izni içerisinde en fazla 1 yıl yurtdışında geçirilebilir. Yurtdışı Letonya ve AB üyesi ülkeler haricindeki 3. ülkeler olarak tanımlanır.
  • Letonca dilini akıcı şekilde konuşmak, Letonya Cumhuriyeti milli marşı metnini, anayasasını, tarih ve kültür temel ilkelerini bilmek. Bu yeterlilik sınavla tespit edilmektedir.
  • Yasal bir gelir kaynağına sahip olmak.
  • Vatandaşı olduğu ülkenin çifte vatandaşlığa izin veriyor olması gerekmektedir. Çifte vatandaşlığa izin vermeyen ülkelerin vatandaşları ancak sahip olduğu vatandaşlıklarından feragat edip bu durumu Letonya kurumlarına yasal belge ile ispatladıktan sonra başvurusunu ilerletebilirler.
  • Letonya Cumhuriyeti çifte vatandaşlık kanununa göre çifte vatandaşlık başvurusunu yapacak olan kişiler Avrupa Birliği üyesi, Gümrük Birliği üyesi, NATO üyesi ülkelerden birinin vatandaşı olması gerekmektedir. Ayrıca  Avustralya, Yeni Zelanda ve Brezilya vatandaşlarıda bu kanundan faydalanabilmektedir. Türkiye Cumhuriyeti NATO üyesi ve çifte vatandaşlığa izin veren bir ülke olduğundan Türk vatandaşları kendi vatandaşlıklarından feragat etmeden Letonya vatandaşlığı başvurusu yaparak çifte vatandaşlık elde edebilirler.
Not: Letonya Cumhuriyeti süresiz oturumuna sahip olmak için Letonya oturma izni alma şartlarından birini yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu yolla geçici oturma iznine sahip olduktan ancak 5 sene sonra süresiz oturma izni başvurusu yapma hakkı doğar. Süresiz oturum izni başvurusu yapmak için 5 yıllık geçici oturum izni süreleri içerisinde en fazla 1 yıl yurtdışında geçirilmeli ve başlangıç düzeyi diyebileceğimiz A2 seviyesinde Letonca dilini bilme yeterliliğine sahip olmak gerekmektedir. Dilbilgisi kamu kurumu tarafından sınav ile tespit edilmektedir. Süresiz oturum izni 5 yılda bir defa yenilenirken, geçici oturum izni her yıl yenilenmek zorundadır.